De Prijzenvolger: de laattijdige introductie

Door het ontbreken van een blog op mijn vorige website, heb ik nooit echt de Prijzenvolger kunnen introduceren en het idee er achter uitleggen. Hoog tijd om dat recht te zetten.

Het idee.

Eind december 2015, net na het lanceren van de Rekeningopvuller (weer zo’n echte Nederlandstalige naam 🙂), was ik op zoek naar een nieuw project. Ik was met de rekeningopvuller voor de allereerste keer in het nieuws gekomen en vond het leuk om eindelijk eens een website te maken die meer dan vijf bezoekers per maand kreeg.

Het idee voor de Prijzenvolger kwam uiteindelijk enkele maanden later toen ik een reis naar Marokko had geboekt. Ik wou een goeie hiking rugzak en had een shortlist gemaakt met enkele modellen met de bijbehorende link naar de winkel om te bestellen. Echter, toen ik enkele dagen later een rugzak wou kopen, bleek deze fors duurder.

Wat als er een tool bestond die je voor elk product de prijshistorie kon laten zien? Zo zou je weten of het product op dat moment het goedkoopst was. En mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd instellen om een melding te krijgen wanneer de prijs zakt! De Prijzenvolger was geboren. 💡💡💡

De uitvoering.

De uitvoering bleek iets moeilijker dan gedacht. Ik was (en ben) een grote fan van Laravel (een MVC PHP framework) dat veel dingen zoals authenticatie en routing op zicht neemt, maar dan nog zou ik nog heel veel moeten bijleren.

Het eerste wat ik deed was het project opdelen in kleinere miniprojectjes. Zo kon ik stap voor stap aan de slag en kon ik duidelijke targets zetten.

De zes maanden daaropvolgend leerde ik ontzettend veel bij. De hosting is drie keer overgeschakeld: van Fortrabbit naar DigitalOcean en vervolgens naar AWS waar de Prijzenvolger nog steeds is. Ik leerde met queues en S3 werken, datafeeds ophalen, een MySQL DB sharden (ik weet nog altijd niet of dat laatste zo spectaculair is, maar oh boy, heeft dat tijd gekost!), server logs analyseren zoals een echte sysadmin en begon op een zeker moment Linux te verkiezen boven Windows. En nog zoveel meer. Dingen waar ik nu naar terugkijk en denk: wat is daar moeilijk aan? Maar toen was het een enorme berg om te beklimmen.

Midden juni was de Prijzenvolger klaar om gelanceerd te worden. GTM en GA stonden goed ingesteld, de A/B tests waren klaar en alle servers gaven groen licht…

Bam. Live!

De komende maanden waren een rollercoaster. Uiteindelijk komt er zoveel meer kijken bij het lanceren van zulke projecten. Zo was support iets waar ik nooit rekening mee had gehouden, maar uiteindelijk toch wel wat tijd heb ingestoken. Ook het onderhouden en wekelijks bugs oplossen, logs bekijken en tegelijk blijven verbeteren en vooruit blijven denken is iets tijdrovender dan ik dacht.

En nu?

Op dit moment volgt de Prijzenvolger iets meer dan 55 winkels, goed voor meer dan 4.3 TB aan data. Er zitten meer dan 13 miljoen unieke producten in de database, en op dit moment (28 december 2016) hebben de eerste producten van Bol.com voor 1 jaar aan historische prijzen.

Ik zou niet de persoon zijn die ik ben als ik niet zou beseffen dat hier een schat aan data zit. 🙂 De volgende stappen zijn uitgeschreven, de projecten opgedeeld in miniprojecten. Wordt de volgende stap een app? Een open product data API? Iets anders..?

Het staat vast dat stap 1 van de Prijzenvolger succesvol was. Hop naar stap 2!

Eén reactie, RSS

  1. Michaël Van Der Mijnsbrugge 5 juni 2017 @ 13:45

    Ik gebruikte je prijzenvolger regelmatig
    Nu werkt deze al een tijd niet meer

JE emailadres wordt niet getoond. Required fields are marked *

*